Sokan azonnal mondják a választ: pénz. Nos, nem igazán. Feleségemnek is, nekem is jó munkahelyünk volt. Jó? Nos, legalábbis nekünk jó, közepes fizetésű, de tisztes megélhetést biztosító munkahelyünk volt. Tisztes megélhetés alatt egy hitellel terhelt panel és egy lassan 10 éves kocsi értendő. Egyáltalán nem panasz, sokaknak ennyi se sikerül, hiába próbálkoznak minden erejükkel.

Ha jobban belegondolok, két, reáldiplomás fiatal (túl a harmincon :) ), ha úgy érzi, hogy közepesen keres, nyugodt megélhetést biztosítva a családnak, akkor valahogy látnia kellene az alagút végét. Nem kellene amiatt aggódni, hogy hogyan lesz nyugdíjuk és hogy a lassan iskolaérett gyerkőcöt hogy fogja beszorítani az iskolai rendszer keretek közé és vajon milyen élményei lesznek ott. A helyzet az, hogy amit hallottunk az iskolarendszerről, nem sokat változott az elmúlt húsz évben, és azért még emlékszem egy pár dologra. Van, ami javult, de olyan is akad, ami rosszabb lett - nem részletezem, akinek van gyereke, tudja. Egyik barátom szokta mondogatni, hogy: "Amíg XY az oktatásért felelős miniszter, addig az Ő gyerek nem megy iskolába!". Bent is tartották az oviba a gyerkőcöt még egy évre.

Azzal sem kellene foglalkozni, hogy mi folyik az országban és hova tartunk - nem politizálunk, ez nem az a fórum :)

És eljött a "mikor, ha nem most" pillanat, amikor is a gyerek iskolaérett lett. Ha nem most, akkor később nagyon nehéz lesz neki beilleszkedni új helyen. Nincsenek illúzióink: nem lesz könnyű így se. Nálunk a gyerek érdeke és jövője az első - ezt lehet vitatni, hogy jó-e vagy sem, de ez a helyzet. Persze, sokan legyintetnének: értelmiségi szülők... Igen. És az értelmiségi szülő elindul, hogy meglátása szerint valódi, használható, gyakorlati és nem lexikális tudást biztosítson a gyerekének. A tudás az, amit nem vehetnek el, elhagyni se lehet, csak megbutulni. A mai világban, ha valaki jól beszél angolul, a civilizáltabb országokban már boldogul. Sok helyen alapfeltétel a munkába álláshoz. Persze, Magyarországon is lehet angolul tanulni, ezért nem kell Skóciába menni, pont oda nem kell, hát milyen angolt beszélnek ott? Milyet? Normálisat, az iskolába csak olyan tanárok mehetnek dolgozni, akik a klasszikus (proper English) angolt beszélik és szépen. Elvileg, majd ez is kiderül :) De az biztos, hogy szolgáltatás közelébe, oda, ahol ügyféllel kell személyesen beszélni csak olyat engednek, aki szépen beszél angolul. Na, a taxisofőrt nem is értettem rendesen, de vele se volt gond.

És a pénz. Egy fizetésből meg tudunk élni. Nem kiskirályként, de nem száraz kenyéren és vízen fogunk élni.Nem is ebből fogjuk előtörleszteni a hitelt. De ha a gyerek elkezd iskolába járni, és a feleségem is elkezd dolgozni - szigorúan részmunkaidős (part-time job) munka - akkor az már csak haszon. Részmunkaidős, ui. itt az anyukák csak részmunkaidőbe dolgoznak. Az iskola 9-kor kezdődik, és általában délután 3-kor már viszik is a gyerekeket. Tovább is van felügyelet, a minap láttam két szülőt is, akik 4-kor mentek a gyerekért. Látszik, hogy ilyen időkorlátba csak egy részmunka és egy teljes munkaidős munka vállalható egy családnak. Ha elmennek az anyukák dolgozni. Ti. amíg a gyerek nincs 12 éves, addig otthon is maradhatnak. Na nem azért, mert fizetést kapnak állambácsitól, vagy emelt családi pótlékot (20 font/hét egy gyerekre), hanem azért, mert ez az időszak is - kapaszkodni - beleszámít majd a nyugdíjukba.

És ez így is van rendjén. Anyukák rendezik a gyerekeket, bevásárolnak, házimunka - mert hát ez is munka, aki mást mond, az próbálja ki egyszer, hogy két hónapig csak ő végzi a házimunkát odahaza.

A szerepek itt le vannak osztva. Lehet, hogy ez így jó is. Mindenki tudja, hogy kinek mi a feladata, az anyukák nem szakadnak négy felé egy nap. Anyuka, feleség, háziasszony. Elég nekik ez a három is :)

WP_000736.jpg

https://www.google.hu/maps/place/Comely+Park+Primary+School/@55.995567,-3.786623,3a,75y,90h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1sUVY9frbOwD5QqGbcnyYsTg!2e0!4m7!1m4!3m3!1s0x48886fbe00fa6a4f:0xc30dab8665eff5d3!2sFalkirk!3b1!3m1!1s0x0:0x12c76c6149ee5b1a

http://www.quickanddirtytips.com/education/grammar/what-does-%E2%80%9Cproper-english%E2%80%9D-mean

 

A bejegyzés trackback címe:

https://skociabelulrol.blog.hu/api/trackback/id/tr815836399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása