Nagy nap volt az edinburghi lakosoknak 2014.05.31., ugyanis elindult az első villamos a városban.
Ez az ő 4-es metrójuk. Csúszott az átadás, kb háromszor annyiba került, mint tervezték és a nyomvonal is rövidebb lett az előre tervezettnél, ráadásul sokak szerint rossz helyen is megy a villamos.

A múlt héten volt alkalmam kipróbálni (cipőért mentem a gyerkőcnek a helyi Decathlon-ba, ami kb. harmada a budaörsinek) és csináltam képeket is, íme.

WP_001184.jpg

Ilyen belülről. Tiszta, mint egy műtő. Még. Majd elhasználódik idővel, de most még nagyon új szaga van. Mindenki nézelődik benne, tapogatja, szagolgatja és a hülye turisták még fotózgatnak is :) A jobb oldalon látható állvány nem véletlen, ugyanis a reptérig megy a villamos és kell a hely a csomagoknak. Oda már feláras ugyan, de olcsóbb, mint a taxi és a belvárosból indul, ami fő közlekedési pont, szóval megéri ezt választani.

Érdekesség, hogy felszállás előtt érvényesíteni kell a bérletet, ami olyan, mint egy bankkártya és a buszra használom eredetileg, de most már villamosra is jó lett. Van a megállóban egy pár állvány a jegykiadó automaták mellett. Oda kell tartani a bérletet, a gép érvényesíti az utazásra és lehet felszállni. Ezt minden utazás előtt meg kell tenni, ui. a villamoson van kalauz, aki minden utas jegyét, bérletét érvényesíti, ellenőrzi. Kedvesen, udvariasan. Az emberek odaadják, senki se bliccel. A jegy 1,5 font, ha jól emlékszem, a büntetés pedig 10 font, ami nem vészes, ha azt nézzük, hogy a 4 hetes bérlet 51 font. Hol van ez a budapesti 16000 ft-os büntetéshez képest...persze, itt nem bliccelnek, max. elfelejtett jegyet venni felszállás előtt, ennyi.

WP_001186.jpg

Minden ülésen hímzés mutatja, hogy bizony, a Edinburgh-ban vagyunk és villamoson! Műbőr ülések. Attól nem kell félni, hogy a nap kiszívja vagy a melegtől kirepedezik. Napsütés annyi nincs, hogy ártson, a klíma meg folyamatosan megy a villamosban, ha kell, ha nem. Nem kifejezetten kényelmetlen, de a lábtér hagy némi kívánnivalót maga után.

WP_001190.jpg

Kicsit beszorultam...

WP_001192.jpg

Villamosok, ha találkoznak...Ez pont az a kereszteződés, ahol ráfordulnak a Princess Street-re, a helyi főutcára, kisebb dugókat okozva ezzel, ui ilyenkor leáll a forgalom percekre, valahogy nem jól vannak hangolva a lámpák, illetve lassan is mennek ebben a kanyarban.

WP_001195.jpg

Nem, nem kviddics. A helyi stadion mellett is elmegy a villamos.

És a végére egy bónusz kép, csak erős idegzetűeknek, hajtás után :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

WP_001188.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://skociabelulrol.blog.hu/api/trackback/id/tr736296448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása