http://www.rightmove.co.uk/
http://www.zoopla.co.uk/
www.gumtree.com

...vágják rá egyből vágják rá azok, akik már valaha is kerestek lakást a UK-ban.

Úgy is van, de aki tényleg vett is ki lakást, azonnal hozzáteszi, hogy agency, azaz ügynökség. Bizony, ez itt elkerülhetetlen. Többször belefutottam abba, hogy kinéztem a lakást, felhívtam és kaptam a választ,hogy már nem kiadó. Hogy most ez annak szólt, hogy külföldi vagyok? Nem hinném, nem ilyenek - tényleg nem. Esetleg, ha pakisztáni, indiai vagy (érdekes módon) lengyel lennék, akkor talán. Mert őket annyira nem kedvelik, de alapvetően nagyon jól elvannak egymással. Egyszerűen csak fent maradtak a képek. Illetve olyan is lehet, hogy még nem rakták fel a net-re és akkor le lehet rá csapni. Valamit, lehet regisztrálni az ügynökséghez és akkor, ha van olyan, amit szeretnénk, felhívnak és meg lehet nézni viszonylag gyorsan, mielőtt "lecsapnák" a kezünkről.

Itt tényleg rohanás van az ingatlanokért, mert elég vészes állapotban vannak, a normálisabbja meg jó drága. És ha le is tettük a kauciót (deposit), akkor mellé még ki kell tölteni a jelentkezési lapot (application form) mindenféle adattal rólunk, a munkahelyünkről, valamint a munkaadói referenciát és egy személyi referenciát, amit nem egy rokonunk írt. Azaz, arra kíváncsiak, hogy milyen emberek vagyunk, tudunk-e kultúráltan élni és beilleszkedni a közösségbe. És ez nem annak szól, hogy nem skótok vagyunk, ezt mindenkitől bekérik. Így, ha valaki ilyesmire adja a fejét, jobb, ha beszerez ilyen referenciákat (a neten lehet keresgélni mintákat: employer reference letter, character reference letter). Ezek után még mindig nem biztos, hogy a tulajdonos mindet választ majd. Illetve, lehetnek további kérdések is, mint például az én esetemben, hogy írjam le a pontos címét a cégemnek (amit már megtettem a jelentkezési lapon) és hogy mit is csinál pontosabban egy Automation QA Engineer. Még az a kérdés is felmerült, hogy meddig szándékozunk Skóciában maradni (szó szerint idéztem). Először kukacoskodásnak tűnhet a dolog, de be kell lássuk: itt olyan drága az ingatlan és annak a karbantartása, hogy joggal nézi meg a tulaj, kinek is adja ki a lakást. Ha felégetném a padlószőnyeget, az az 500 fontos kaució aligha fedezné a javítás költségeit. És ez az egész itt így normális.

 Update: úgy néz ki, megkapjuk a lakást, nemrég szólt az ügynökség. Már "csak" alá kell írni a bérleti szerződést és a szállító céggel kell egyeztetni a holminkat illetően.

 

WP_000729.jpg

Senkit se tévesszen meg. Ez két külön lakás. Egy földszinti és egy első emeleti. Új építésű 1990-es, alig 24 éves. Az itt új :) Ami nem új, az 100 éves.

A bejegyzés trackback címe:

https://skociabelulrol.blog.hu/api/trackback/id/tr625837485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása