Magányosan. Egyedül, egy ismerősnél "csövezve". Ez persze nem azt jelenti, hogy az utcán kell aludni, sokkal inkább azt a lelki állapotot tükrözi, hogy az ember elhagyja a megszokott kis fészkét, amit eddig otthonnak nevezett, kilép a lakás ajtaján, de előtte szétnéz a lakásba, mert így, soha többé nem fogja látni. Úgy, hogy a bútorok a helyükön vannak, rajta a jól megszokott dolgokkal, azzal is, amit már egy hónapja el kellett volna tennie, és a szerető családdal, akik vele együtt élnek/éltek ott. Kilépni az ajtón és elindulni egy olyan helyre, amit nem fog otthonnak nevezni. Addig biztosan nem, amíg a család nem egyesül, amíg a többiek nem tudnak jönni.

Ez nem is olyan egyszerű. Ahhoz, hogy rendesen tudjon dolgozni az ember el kell intézni pár papírt előbb. Jön a szentháromság: NI number (adószám, biztosítási szám, minden egyben), bankszámla nyitása, lakás bérlése. Amíg nincs lakcímigazolás (bérleti szerződés vagy igazolás a tanácstól, hogy hol lakunk), addig nincs bankszámla se NI number. Amíg nincs bankszámla, addig nincs lakásbérlés. Na, ilyenkor mi van?

Az van, hogy ezt tudják ők is, hogy nem kivitelezhető. A lakcímet sokszor elfogadják bemondásra. Így lehet bankszámlát nyitni (igaz, nekem csak valami nagyon alap számla sikeredett, de a lényeg az, hogy van), indulhat a lakás keresgélés (csak tudd megfizetni) és az NI number interjúra a jelentkezés, majd az interjú.

Arra azért figyelni kell, hogy mikor van az interjú. Sokan várnak egy hónapot is. Nekem másnapra adtak időpontot. Azt hittem, hogy rosszul értek valamit a telefonba és amikor visszakérdeztem másodjára is, a kezelő azt mondta, hogy majd küld levelet a részletekkel. Remek, akkor abba minden benne lesz. Hogyne. Másnap reggel jön az sms, hogy el ne felejtsek bemenni az interjúra. Galsgow-ba. Falkirk-ből. 30km, kocsi nincs, van még egy órám, hogy odaérjek. Ó, akkor mi legyen, taxi, mert ha nem megyek el, nem lesz NI number, jöhetek el munkából, stb...taxiba be, irány Glasgow. Menet közbe tankolunk egyet. Menjünk már! Taxis nem tudja, hova kell menni Galsgow-ba, Értem én, hogy falkirki taxis, de Glasgow és Edinburgh is itt van 30-30 km-re. És hát, mégiscsak ez a munkája. Mindegy. jó, hogy van nálam GPS (köszönöm a feleségemnek, hogy rábeszélt, hogy mindig legyen nálam). Csak merül. Ó, még ez is. Akkor csak Glasgow-ba kapcsolom be. Pont az utolsó kanyarig bírta "Bori". És ez pont elég is volt.

Irodába bemegy, köszön, passport el, passport vissza, leül, vár. Egy perccel, utána szólít, beszélget tíz percet, kijön, kész is. Taxiba be, vissza. Taxist kifizet, leizzad :)

És a telefonról nem is beszéltünk. A nélkül manapság lehetetlen mozdulni, így kell egy UK SIM is a telefonba. Ez az O2-től lett nekem. Van International tariff, ami kb annyi, hogy korlátlan sms másik O2-s számra, és Magyarországra vezetékes hívás 1p, Magyar mobil hívás 4p. Percenként. Lehet számolni, de sokat nem kell. Vezetékes 4ft/perc, mobil 16ft/perc. Kapcsolási díj nincs. Mármint, ha beállítják rendesen az O2-nál. Ti. amikor vettem a kártyát, mondom az indiai pasinak a boltba, hogy ilyet szeretnék, de állítsuk be rajta az International tariff dolgot. OK, használhatom. Remek. Felhívom a nejemet, 4 perc után egyenleg 0. Mármint 0 font. Azért ez kicsit sok, illetve pont hogy kevés az összeg. Visszafele feltölt megint, lakásból internet, O2, sms küldés, állítsátok be. Válasz üzenet jön, hogy minden rendben, 48 órán belül beállítják. Remek. Másnap reggel sms-re kelek, üzenet, a tarifa beállításra (fog) kerül(ni). Megyek vásárolni az ASDA-ba, kártya feltölt, sms nem jön. Mindegy, biztos késik. Aham, nem. Bemegyek O2-hoz, hogy nem jött sms. Nézi a srác, nincs aktiválva a kártya, ui. az indiai a telefonos központon keresztül aktiválta a SIM-et, bepötyögte a kártyaszámot és kész. Ez a kártya egy bankkártya jellegű dolog, amit odaadunk egy feltöltőhelyen, lehúzzák elveszik a pénzt, csókolom. De, hogy ez így, lehúzósan is működjön egy kaparós sorsjegy van a hátulján, azzal is aktiválni kell. De jó, O2-ba megcsinálják. Kérdezem, hogy International tariff, nézzünk már rá. Mutatom az sms-t. A srác szerint minden rendben van. Másnap hívom a szüleimet, 4 perc után az egyenleg nulla. Na, berágtam, visszamentem O2-hoz, hogy most akkor legyenek szívesek...Itt nem illik nagyon reklamálni, mert egyrészt úgyse megy vele semmire az ember, másrészt úgy vannak vele, hogy mindenki hibázhat, sorry, és el van intézve. Nem idegbetegek...Másik srác intézte most, ő tényleg patentül beállította, működik is, ahogy kell. Végre. Tanulópénz megvolt :)

NI number interjúra jelentkezés: 0845 6000 643

Vinni kell minden iratot, ami azonosítani tudja a személyt. Útlevél mindenképpen, jogosítvány, és bármi más is jól jöhet. Nekem csak az útlevelemet kérték el. Illetve, ha van már munkaszerződés, akkor azt is érdemes vinni, akkor gördülékenyebb az interjú. Le fogják fénymásolni mindkettőt. Kérdeznek a születési időről, mikor érkeztünk az országba, mi a lakcímünk, általános kérdések, semmi különös.

 

JobCenterGlasgow.jpg

https://www.google.hu/maps/@55.845246,-4.258188,3a,75y,211.6h,105.62t/data=!3m4!1e1!3m2!1sWQmhTiaYuohHJ7WDX6zBjg!2e0

 

A bejegyzés trackback címe:

https://skociabelulrol.blog.hu/api/trackback/id/tr245836411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása