Kilt 2014.03.08. 22:54

Skót utcakép

Építkezni nem tudnak. Illetve tudnak, de máshogy és vannak meghökkentő dolgaik is. Olyat is láttam, amin nagyon meglepődtem, mondhatni kétszer is megnéztem a buszból, hogy jól látom-e, amit látok. Tessék.

WP_000808.jpg

Igen kérem, az ott egy marha nagy panel ház. De úgy mellbe vág, hogy csak na. Ez egy nyílegyenes utcának a végén van, ahol vagy jobbra vagy balra lehet fordulni. Ráadásul az utca lejt is, azaz a tetejéről indulva végig, mint egy felkiáltó jel, ott magasodik a szép, régi (de belülről hideg) épületek fölött. Borzalmasan nem illik az utcaképbe. Hogy adhattak erre engedélyt? Rejtély, ui itt "elvileg" nincs korrupció. Vagy csak nem derül ki.

Másik ilyen érdekes látvány ez volt.

A lakások többsége siralmas állapotban van. Ez tény. Ami 1990-ben épült, arra azt mondják, hogy új építésű. Persze, kinek mi az új. Nekünk egy 1986-ban épült panel az otthonunk Budapesten. Nem mondanám újnak... Itt más léptékkel nézik a lakásokat. Ami 50 évesnél fiatalabb, az már majdnem új. Az utcai képeken látszik, hogy nagyon régi épületek vannak általában. És állnak. Persze, itt nem nagyon volt olyan esemény, ami lebontotta volna ezeket, hogy újakat kelljen építeni.

És végül, dicsérjek is, ne csak kritizáljak. Amikor először léptem skót földön lakásba, az első ami feltűnt, hogy három ajtón kell magam átverekedni, hogy egyáltalán bejussak. Egy kint, kis belépő mosófülke szerűség a mosógéppel, kanyar, másik ajtó, előtér, ajtó. Mi van, megkergültek? Nem, nem kergültek meg. Zsilipelnek. Amíg nem voltak ilyen jó szigetelő anyagok és technológia, így oldották meg, hogy a hideg, párás levegő és a szél nehezen jusson be a lakásba. És azért van minden lakásban kandalló - illetve, most már csak annak a helye - mert így egyrészt fűtötték a lakást, másrészt, szárították a levegő. Különben minden tiszta penész lett volna. Ami egyik ismerősömnél be is következett, mert leszigetelte az ajtót elég rendesen. Nem sokkal később meg megjelent a penész a plafonon... Szóval, oka volt annak, hogy így épültek ezek a lakások. Itt majdnem minden nap esik az eső. Általában többször is. Skócia már csak ilyen.Télen nincs olyan hideg, nyáron nincs forróság, viszont esik az eső. De ma például sütött a nap, jó idő volt Edinburgh-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://skociabelulrol.blog.hu/api/trackback/id/tr375849285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása